Algemeen

Torrevieja is een regio met grote landschappelijke en ecologische waarde, gelegen aan de Middellandse Zee, in het zuiden van de provincie Alicante. Dit gebied is het beste te beschrijven als een lange landstreek, welke bekend staat om zijn mooie stranden. Hierdoor is dit gebied ook zeer populair bij de Spanjaarden.

De stad Torrevieja is dicht bij de zee gesitueerd en is omgeven door twee grote natuurlijke zoutmeren (Salinas de Torrevieja en La Mata) welke de grootste zijn van heel Europa. Het toerisme is de voornaamste bron van inkomsten. Vroeger was echter de zoutwinning uit de zoutmeren de belangrijkste activiteit.

De dichtstbijzijnde luchthavens zijn die van Murcia op 24 km, en die van Alicante op 36 km.

Klimaat

Door het aangename typisch middellands zeeklimaat en de aanwezigheid van de twee zoutmeren van La Mata ten zuiden van de stad is Torrevieja een gezonde en helende plaats voor mensen die lijden aan psoriasis of astmatische- en reumatische aandoeningen.

Daarnaast zijn er in Torrevieja en omgeving vele overwinteraars, die genieten van gemiddelde temperaturen tussen de 12 en 25 graden en de aanwezigheid van meer dan 340 dagen zon.

Strand

Torrevieja heeft een 20 km lange kustlijn. Dichtbij de stadskern vinden we stranden van goudkleurig zand en lichte deining. In het noorden van de stad ligt het langste en mooiste strand La Mata. Hier is het kristalheldere water omgeven door het natuurpark en de duinen.

Playa del Acequión, aan de zuidkant van het centrum, heeft enkele gezellige strandbarretjes en er zijn vaak vissersboten aangemeerd. Bij Playa del Cura en Playa de los Locos vindt u goudgele stranden met palmbomen, restaurants en winkeltjes.

Winkelen

Het centrum van Torrevieja heeft autovrije winkelstraten met veel winkels, moderne en luxe winkelpanden en restaurants. Vlakbij is de mooie boulevard aan de Avenida la Libertad en de Paseo Vista Alegre heeft diverse stalletjes op de avondmarkt en een vaste kermis.

Even buiten het centrum ligt het schitterende winkelcentrum Habaneras, met een oppervlakte van bijna 25.000 m². Winkels, uitgaan, cultuur verdeeld over 3 verdiepingen met ruime passages, groen en terrassen in een mediterrane sfeer.

Uitgaan

Torrevieja is uitgegroeid tot één van de populairste plekken van de Middellandse Zee door haar bevoorrechte natuurlijke omgeving en een uitbundig sociaal leven. Het centrum is een kosmopolitisch ontmoetingspunt, omringd door bars en restaurants.

Pier en (jacht)havens

Op slechts enkele straten van het centrum verwijderd ligt de pier van Torrevieja (Dique de Levante). Dit is één van de meest bezochte plekken in de stad. Sinds 2000 is de pier vernieuwd en weer geopend. De pier, die maar liefst 1600 meter lang is, heeft verschillende havens, die 300 vissersboten en meer dan 900 sportboten huisvesten.

Zoutmeren

Op 15 km van de stad ligt het natuurpark van Las Lagunas de la Mata en Torrevieja. De zoutmeren zijn bijzonder populair bij mensen die met hartproblemen, reuma, artritis of astmatische aandoeningen, waarbij gezegd wordt dat de ‘genezende krachten’ van de zoutmeren verlichting geven.

In het zee- en zoutmuseum is alle informatie terug te vinden over het leven rondom de zee en de zoutmeren. Archeologische vondsten laten o.a. zien hoe het leven zich ontwikkelde door de eeuwen heen. Ook is er een terrarium voor leguanen, waterschildpadden en diverse kinderattracties.

Gezondheidszorg

Torrevieja beschikt over een gezondheidsdienst die toegang biedt tot een netwerk van eerstelijns gezondheidscentra en ziekenhuizen dat aan alle behoeften voldoet. De eerstelijns gezondheidscentra zijn verdeeld over de stad zodat de gezondheidsdiensten steeds in de buurt van de inwoners en bezoekers zijn.