Algemeen

Santa Pola, van oorsprong een vissersplaats, ligt in een prachtige en beschermde baai, omringd door de warme wateren van de Middellandse Zee. Een zeegaande traditie, zandstranden, mediterrane klimaat en natuurlijke rijkdommen komen hier samen.

Even naar het noorden vindt u de kustplaats Gran Alacant, een rustige woonomgeving met weinig verkeer. De huizen zijn gebouwd in een groene zone boven de zeespiegel, tussen het gebergte en het strand van Carabasí, en bieden daardoor prachtige uitzichten over de kust.

Iets verder landinwaarts ligt het dorpje El Altet, waar u het typische Spaanse leven terugvindt. De dichtstbijzijnde luchthaven is de luchthaven van Alicante (El Altet), op maximaal 15 minuten rijden. Grote steden in de buurt zijn Alicante en Elche.

De samenstelling van de inwoners is heel divers. Spanjaarden, Britten, Scandinaviërs en ook Nederlanders en Belgen zijn hier woonachtig of genieten van de faciliteiten in zowel de zomer- als in de wintermaanden.

Klimaat

Door het mediterrane klimaat heeft Santa Pola een ideale temperatuur, met gemiddelden van wel 25°C in augustus en slechts 12°C in januari. Het grootste deel van het jaar lijkt het op weer op dat van de lente.

Dit deel van de Costa Blanca is door de Wereldgezondheidsorganisatie uitgeroepen tot het meest gezonde gebied ter wereld. De gemiddelde jaartemperatuur is er 20 graden en het is daarom niet verwonderlijk dat veel mensen hier een tweede huis kopen.

Strand

De kuststrook in deze regio is zeer afwisselend; fraaie rotsachtige kliffen, prachtig beschutte baaien, langgerekte zandstranden en een fossiel rif. Het mooiste strand is Playa de Carabassi ten noorden van Santa Pola. Het strand is omgeven door duinen, zoutpannen en moerasland en is populair bij gezinnen omdat het strand langzaam in zee afloopt.

Het strand is een lang, goudkleurig zandstrand (3 km) met turquoise kristalhelder water. In deze kuststreek is er een grote passie voor watersporten zoals kitesurfen of windsurfen. Bij het strand zijn vele faciliteiten zoals restaurantjes, parkeerplaatsen, douches, volleybalnetten en een speeltuin.

Winkelen, eten en drinken

In deze regio zijn diverse kleine winkelcentra. Een groot winkelcentrum is gevestigd aan de CV-92 (voorheen N332), aan de rand van Gran Alacant. De weekmarkt is hier op donderdag en in het aangrenzende dorp Santa Pola elke maandag en zaterdag.

In Santa Pola ligt een mooie boulevard tot aan de haven. Aan deze boulevard zijn vele winkels, cafés en restaurants te vinden. Verspreid in Gran Alacant zijn er zo´n 60 bars en restaurants met verschillende specialiteiten. Er zijn steakhouses, wok restaurants, maar ook pizzeria’s en restaurants gespecialiseerd in de Hollandse, Spaanse of Britse keuken.

Ondanks het kleine aantal toeristen vindt u in het rustige nabijgelegen dorpje El Altet eveneens alles wat u nodig heeft; postkantoor, apotheek, supermarkten, restaurants, barretjes, terrassen, banken e.d.

De grote stad Elce ligt op ongeveer 20 kilometer afstand. Bij de Nederlanders staat de stad bekend onder de naam Palmenstad, er staan duizenden palmbomen in de stad met midden in de stad het palmen bos. Elche is een gezellige stad met vele leuke winkelstraatjes waar u kunt winkelen, een terrasje pakken of lekkere tapas eten.

Bezienswaardigheden

In Santa Pola kunt u het kasteel in het centrum bezoeken. Het kasteel is uitgegroeid tot een cultureel centrum waar diverse activiteiten plaatsvinden. Er is een maritiem museum, een visserijmuseum, een kapel en een tentoonstellingshal gevestigd. Naast het kasteel ligt een gezellig plein met bankjes, fonteinen en terrasjes.

Voor de kust ligt het eiland Isla Tabarca, een voormalig toevluchtsoord van piraten. Het is officieel tot natuurgebied uitgeroepen door haar schone wateren en de uitbundige flora en fauna. Vanuit de haven van Santa Pola vaart een frequente ferrydienst naar het eiland.

Qua natuur heeft deze regio nog meer te bieden. De ‘Salinas’ van Santa Pola is een natuurpark met een hoge ecologische waarde. Hier overwinteren allerlei soorten trekvogels, zoals de flamingo en de ooievaar. Ook kunt u een bezoek brengen aan het zoutmuseum.

Naast het prachtige Carabassi strand in Gran Alacant ligt het natuurgebied Clot de Galvany. Tussen Santa Pola en Gran Alacant zijn diverse wandel- en fietsroutes; op de (deels zwevende) uitkijkbrug boven op de rotsen bij de vuurtoren heeft u een geweldig uitzicht over zee.

Golfbanen

De dichtstbijzijnde golfbanen zijn Club de Golf El Plantio, net iets onder Alicante, en La Marquesa Golf in Rojales. Beide 18-holes golfbanen zijn binnen een half uur te bereiken. De spectaculaire, zorgvuldig aangelegde golfbanen en het ideale klimaat staan garant voor een heerlijk dagje golf, in zomer én winter.