Algemeen

Rojales is van oorsprong een landbouwdorp waar de gekanaliseerde rivier Segura doorheen stroomt. Het dorp ligt tussen vele sinaasappel- en citroenplantages. De nabijheid van de kust heeft ervoor gezorgd dat steeds meer mensen werkzaam zijn in de dienstensector. Dit heeft tot een algehele verbetering geleid van de voorzieningen in Rojales.

Het dorpje Benijófar grenst aan Rojales en is één van de kleinste gemeentes in de regio. Naast de rivier als bron van inkomsten is de landbouw de hoofdactiviteit van dit dorp en ligt de nadruk op het kweken van groenten en fruit die dagelijks de markten in alle steden en dorpen van de provincie Alicante bevoorraden.

Ciudad Quesada, een pittoreske urbanisatie, is gelegen op een natuurlijke helling en is gebouwd rond de Golf en Countryclub La Marquesa. Er is een mooi uitzicht in zuidelijke richting op de Middellandse Zee en op het park van de zoutmijnen van Torrevieja.

Grote plaatsen in de buurt zijn Elche (20km), Alicante (35 km), Murcia (50km), Torrevieja (10 km). Zowel de luchthaven El Altet bij Alicante als de luchthaven San Javier in Murcia bereikt u per auto in ca. 35 minuten.


Klimaat

Deze streek is beïnvloed door de nabijgelegen zoutmijnen van La Mata en de Middellandse Zee en kent een aangenaam klimaat met weinig regen, een gemiddelde temperatuur van 20º C en 300 zonnige dagen per jaar.

Door de afwezigheid van zware industrie en aanwezigheid van de grote zoutmeren (salinas) in de omgeving, staat de lucht in de regio bekend als zeer schoon. Er wordt wel gezegd dat de omgeving de gezondheid bevordert vanwege de relatief hoge concentraties jodium in de lucht door de aanwezigheid van de salinas.

Strand

Op ca. 10 autominuten liggen de prachtige stranden van Guardamar del Segura. Guardamar del Segura onderscheidt zich door het 11 km lange witte zandstrand met prachtige duinen en bossen. De stranden zijn bereikbaar per auto, openbaar vervoer of met de fiets en zijn toegankelijk voor mindervaliden. De zee is uitermate geschikt om in te zwemmen en er is toezicht op zwemmers. Er is een boulevard met diverse restaurants en winkels.

Horeca en uitgaan

Ciudad Quesada en Rojales bieden een keur aan lokale gastronomie, maar ook de buitenlandse keuken is zeer goed vertegenwoordigd. Rojales heeft een eigen theater en voor de jongeren is er een discostraat met verschillende disco´s en barretjes.

De jaarlijkse feesten (Moren en Christianen) worden in de maand juli gehouden, er is dan een week feest met optochten, vuurwerk, kermis en Las baraccas (buitendisco´s) waar u ’s avonds kunt dansen en terecht kunt voor een drankje of een hapje.

Winkels

In Rojales vindt u op loopafstand, naast een aantal grote supermarkten, vanzelfsprekend ook ambachtelijke (Nederlandse) bakkers en slagers, kapsalons en het Medico Centre (eerste hulp bij ongevallen). In Ciudad Quesada is er een dokterspost, apotheek, banken, vele restaurants en terrasjes en meer handige services.

Golfbaan

Golf & Countryclub La Marquesa ligt dichtbij de A37 en de oude hoofdweg N332 in het plaatsje Rojales. De 18-holes golfbaan is aangelegd in een glooiende vallei tussen de heuvels van Quesada. De vele pijn- en palmbomen zorgen voor een mooie ambiance, het ideale klimaat voor een heerlijk dagje golf, in zomer én winter.

Aquapark

Aquapark Rojales is een gezinsvriendelijk waterpark, erg geschikt voor gezinnen en is geopend van juni tot oktober. Er zijn diverse glijbanen met begeleiding voor zowel volwassenen als kinderen. Het park is niet te groot en dus goed te overzien. Er is een grote picknickweide met rieten parasolletjes en gratis ligbedden aanwezig.

Natuur

Ciudad Quesada grenst aan het zoutmeer van La Mata (Salinas de la Mata). Hier bevindt zich een informatiecentrum waar u alles te weten kunt komen over de zoutwinning. Ook bestaat er de mogelijkheid om in het natuurpark eromheen een wandel- of fietsroute te volgen.

In het zeer mooi natuurgebied El Recorall ten oosten van Rojales en Ciudad Quesada, kunt u eveneens heerlijk wandelen en fietsen. U mag hier gratis gebruik maken van overdekte BBQ´s inclusief stromend water.