Algemeen

Guardamar del Segura of kort Guardamar, een gemeente in de provincie Alicante, ligt aan de monding van de rivier Segura in het zuiden van Valencia. Guardamar is het meest zuidelijke puntje van de Costa Blanca waar ‘Valenciano’ (een dialect van het Catalaans) wordt gesproken.

Guardamar is een mediterrane badplaats, met een groot dennenbos aangrenzend aan een 11 km lang wit zandstrand. Guardamar heeft een strategische ligging aan de monding van de rivier en is van oudsher een gebied van vissers en boeren.

In toenemende mate is Guardamar uitgegroeid tot een internationale stad, veel inwoners zijn van Britse, Scandinavische en Centraal-Europese afkomst. Door deze verandering in de bevolking is de stad aangepast aan de behoeften en eisen van de nieuwe inwoners, de stad is met vele bedrijven en diensten uitgebreid.

Guardamar del Segura ligt op slechts 20 km van de luchthaven van Alicante (El Altet), waar vele vluchten per dag de Costa Blanca verbinden met diverse grote Europese steden. El Altet Airport is een van de meest populaire van Spanje, als gevolg van het grote aantal toeristen.

Klimaat

Dankzij de bijzondere geografische ligging aan de zee met de bergen in het achterland heeft Guardamar een zeer gunstig klimaat. In de winter blijft de temperatuur op een aangenaam hoog niveau, in de zomer wordt het dan weer niet te heet.

Met het speciale microklimaat met een gemiddelde temperatuur van 20º, heeft Guardamar minimaal 10 maanden zon per jaar. Het grote dennenbos in combinatie met de Middellandse Zee zorgt voor zeer schone lucht.

Strand

Het prachtige strand van Guardamar del Segura onderscheidt zich door het 11 km lange witte zandstrand met prachtige duinen en bossen. Het meest bezocht zijn Playa Centro en Playa La Roqueta. Langs het strand is een boulevard met diverse restaurants en winkels.

De stranden zijn bereikbaar per auto, openbaar vervoer of met de fiets en zijn toegankelijk voor mindervaliden. De zee is geschikt om in te zwemmen en er is toezicht op zwemmers. Wie de voorkeur geeft aan verlaten stranden komt aan zijn trekken bij Playa del Moncayo of Playa de Los Tusales, aan de monding van de Segura.

Winkelen en uitgaan

De zakelijke en recreatieve diensten van Guardamar zijn 365 dagen per jaar geopend. Er is een groot aanbod aan restaurants, bars, winkels, banken, plaatsen voor ontspanning, enz. De stadsbus loopt van het zuidelijkste puntje van de stad tot aan de luchthaven van Alicante.

In het centrum van de stad, waar ook nog een typisch Spaanse middenstand aanwezig is, wordt elke woensdag een drukbezochte markt gehouden met streekproducten, kleding, meubels, dieren, etc.

Cultuur

Het culturele aanbod is groot in Guardamar del Segura. In de traditie van Moren en Christenen worden processies en festivals georganiseerd zoals bijv. de Heilige Week processies, de Vreugdevuren van San Juan en het Feest van de Boom (Fiesta del Arbol).

Bij de archeologische vindplaats Rabita Califal, kunt u de ruïnes van een Arabisch kasteel bezoeken. Rabita Califal is gelegen op een heuvel buiten de stad en heeft een panoramisch uitzicht op zee.

De moeite loont ook een wandeling door het Park Reina Sofía met zijn fraaie meren, watervallen en paden en waar u de autochtone fauna en flora kunt bewonderen.

Natuur

Eind 19e eeuw liep de stad gevaar onder de oprukkende zandduinen bedolven te raken. Men slaagde erin het zand de pas af te snijden door lange rijen palmbomen aan te planten, een combinatie die Guardamar del Segura uniek maakt.

Het oostelijk gedeelte van Guardamar wordt begrensd door de ‘Las Dunas’, een natuurgebied met duinen en dennenbomen, dat 840 ha beslaat en is uitgeroepen tot beschermd gebied.

Sport

Guardamar biedt vele faciliteiten om een actieve levensstijl uit te oefenen. De stad beschikt over een groot sportcentrum met een tennisbaan, voetbalveld en een groot verwarmd zwembad, dat het hele jaar door geopend is.

De nabijgelegen 18-holes golfbaan La Marquesa is aangelegd in een glooiende vallei tussen de heuvels van Quesada. De vele pijn- en palmbomen zorgen voor een mooie ambiance, het ideale klimaat voor een heerlijk dagje golf, in zomer én winter.