Algemeen

Formentera del Segura is een klein traditioneel stadje gelegen aan de linkeroever van de rivier Segura, in de regio van Vega Baja gelegen in de provincie Alicante. Formentera del Segura ligt op 15 minuten rijden van Guardamar del Segura, een bekende kustplaats aan de Costa Blanca Zuid.

De economie van het iets verder naar het binnenland gelegen Formentera wordt voornamelijk gedreven door de landbouw: citrusvruchten, fruit en granen. Formentera profiteert van een irrigatiesysteem dat zijn oorsprong vindt in de tijd van de Moren, eeuwen geleden.

De inwoners van het stadje zijn erg vriendelijk en beleefd. De cultuur richt zich oa. op tradities en het gezinsleven.

Formentera is een zeer toegankelijke stad, gelegen tussen de provinciale hoofdsteden Alicante en Murcia. Formentera ligt op 30 minuten van de stad Alicante, op 25 minuten van de luchthaven El Altet en 40 minuten van de luchthaven van San Javier, Murcia.

Klimaat

Het gebied heeft een heerlijk mediterraan klimaat met de laagste regenval in heel Spanje en een gemiddelde temperatuur van 20º C en 320 zonnige dagen per jaar. De milde droge winters en de aangenaam warme en droge zomers hebben hier qua weerbeeld weinig contrast.

Strand

De zee en het prachtige stranden met duinen en bossen van Guardamar del Segura liggen op ca. 10 km afstand. Het meest bezocht zijn Playa Centro en Playa La Roqueta. De stranden zijn bereikbaar per auto of met het openbaar vervoer.

De zee is geschikt om in te zwemmen en er is toezicht op zwemmers. Wie de voorkeur geeft aan verlaten stranden komt aan zijn trekken bij Playa del Moncayo of Playa de Los Tusales, aan de monding van de Segura.

Voorzieningen

Het kleine stadje wordt gesplitst in twee delen door een doorgaande weg. De ene kant is traditioneel Spaans, de andere kant wordt ontwikkeld tot een kleine urbanisatie met nieuwe voorzieningen.

In het centrum vindt u het dorpsplein met zijn schilderachtige kerk en het stadhuis. Rond dit plein vindt u veel kleine cafés en tapasbars, met zowel lokale als internationale gerechten. Formentera heeft vele winkels en markten met een grote verscheidenheid aan voedsel en goederen,zoals fruit en groenten, olijven, kleding en schoenen.

In de rivier Rio Segura ligt een eiland met een 18e-eeuwse water aangedreven oude molen, de El Molino. Op dit eiland is een park met picknicktafels, barbecues en groot podium waar allerlei evenementen georganiseerd worden.

Golfbaan

De dichtstbijzijnde golfbaan is Golf & Countryclub La Marquesa, gelegen dichtbij de A37 en de oude hoofdweg N332 in het plaatsje Rojales. De 18-holes golfbaan is aangelegd in een glooiende vallei tussen de heuvels van Quesada. De vele pijn- en palmbomen zorgen voor een mooie ambiance, het ideale klimaat voor een heerlijk dagje golf, in zomer én winter.

Zoutmeren

Uitgebreid wandelen en fietsen kunt u in het natuurgebied Lagunas de la Mata-Torrevieja (Parque Natural) op ongeveer 5 km. In het zee- en zoutmuseum is alle informatie terug te vinden over het leven rondom de zee en de zoutmeren. Archeologische vondsten laten o.a. zien hoe het leven zich ontwikkelde door de eeuwen heen.

De zoutmeren zijn bijzonder populair bij mensen die met hartproblemen, reuma, artritis of astmatische aandoeningen, waarbij gezegd wordt dat de ‘genezende krachten’ van de zoutmeren verlichting geven.